top of page
  • Solo Travelers gr

Ταξίδι στη Κρακοβία - Βαρσοβία

Έγινε ενημέρωση: 8 Δεκ 2022

Η παραμυθένια μεσαιωνική Κρακοβία συναντά την κοσμοπολίτικη Βαρσοβία σε ένα μοναδικό ταξίδι στη Πολωνία. 2 πόλεις με τόσες αντιθέσεις όπου η μία πιο ωραία από την άλλη δυσκόλεψαν ποια από τις δύο να επισκεφθούμε γι' αυτό μείναμε και στις 2 και σας τις συστήνουμε παρακάτω!!!


Old city , Warsaw

Βασικές πληροφορίες


  • Η Πολωνία ανήκει στην Ε.Ε οπότε μπορείς να ταξιδέψεις ακόμη και με την ταυτότητα σου

  • Το νόμισμά της είναι το ζλότι με ισοτιμία 1€ > 4,7pln

  • Το roaming της κινητής τηλεφωνίας είναι δωρεάν οπότε μπορείς να μιλάς και να σερφάρεις όπως και στην Ελλάδα

  • Αν επιλέξεις να νοικιάσεις αυτοκίνητο οδηγούν από τα δεξιά και είναι αρκετά οικονομική η ενοικίαση με κόστος λιγότερο από 20€/μέρα

  • Η Πολωνία έχει πολύ καλές συνδέσεις με τρένα για όλες τις πόλεις της και για να κλείσεις εισιτήρια πάτα εδώ

  • Θα βρεις οικονομικές πτήσεις όλο το χρόνο για Katowice ή Krakow από την Ελλάδα


 

Κρακοβία


Η παραμυθένια Κρακοβία βρίσκεται στα νότια της Πολωνίας και σε απόσταση περίπου 3 ωρών με το τρένο από την πρωτεύουσα Βαρσοβία. Αν και καταλήφθηκε στη διάρκεια του Β' παγκόσμιου πολέμου γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς και τα περισσότερα κτίρια της σώζονται ατόφια ως σήμερα. Αποτέλεσε την παλιά πρωτεύουσα της χώρας κατά την διάρκεια 1038-1795 και η κεντρική της πλατεία(Main Market Square Krakow) είναι μία από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες μεσαιωνικές πλατείες της Ευρώπης.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ ήταν πρώην αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας μέχρι το 1978 και ο πρώτος μη Ιταλός Πάπας εδώ και περισσότερα από 500 χρόνια. Επίσης ο Ναός του Αγίου Άνταλμπερτ στη κεντρική πλατεία είναι παλαιότερο εναπομείναν ιερό στην Πολωνία.


Μετάβαση

Για να επισκεφθείς την Κρακοβία θα βρεις απευθείας πτήση για το διεθνές αεροδρόμιο της Κρακοβίας ή για την γειτονική της πόλη Κατοβιτσε.

Αν επιλέξεις να προσγειωθείς στο Κατοβίτσε τότε μπορείς από το αεροδρόμιο να μεταφερθείς στη Κρακοβία με λεωφορείο που κοστίζει από 13€/άτομο(πληροφορίες εδώ).

Αν προσγειωθείς στη Κρακοβία για να πας στο κέντρο μπορείς να πάρεις το τρένο(2,2€) ή το λεωφορείο 208 για το κέντρο της Κρακοβίας.


Αξιοθέατα
  • Κάστρο του Βάβελ, στη κορύφη του λόφου σε απόσταση αναπνοής από την παλιά πόλη ένα μοναδικό κάστρο του 14ου αιώνα όπου μπορείς να το επισκεφθείς δωρεάν και εισιτήριο μόνο για τους εσωτερικούς του χώρους και τις εκθέσεις. Επίσης εδώ θα βρεις και τον γνωστό δράκο της πόλης Smok Wawelski που τον συντροφεύει ένας ολόκληρος μύθος.


  • Αλατωρυχείο Βιελίτσκα, ίσως ότι πιο εντυπωσιακό είδαμε σε όλο μας το ταξίδι. Πρόκειται για μία ολόκληρη πόλη από αλάτι με βάθος ως τα 300μ κάτω από την γη όπου μπορείς να την επισκεφθείς και να δεις και το σόου στη κύρια αίθουσα.Θα πρέπει να κλέισεις εισιτήρια on line για να αποφύγεις τις ουρές και να βρεις ξενάγηση στα Αγγλικά. πληροφορίες και κρατήσεις με μεταφορά εδώ



  • Άουσβιτς μουσείο, μία από τις πιο τραγικές σελίδες στην Ιστορία της Ανθρωπότητας εξελίχθηκε εδώ και αν έχεις γερό στομάχι σου προτείνουμε να το επισκεφθείς και να κάνεις την ξενάγηση και στα 2 στρατόπεδα της περιοχής. Εμείς κάναμε την επίσκεψη με την εκδρομή που θα βρεις εδώ και ήταν όλα απόλυτα οργανωμένα με υπέροχη ξενάγηση.

  • Oskar Schindler's Enamel Factory, περισσότεροι από 1.200 Εβραίοι γλίτωσαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, όταν ο εργοδότης τους, Όσκαρ Σίντλερ, επέμεινε ότι ήταν απαραίτητοι εργάτες στο εργοστάσιό του για σμάλτο. Αυτή η τοποθεσία στεγάζει τώρα ένα μουσείο που εξερευνά την πολυτάραχη ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη γερμανική κατοχή της Κρακοβίας, για εισιτήρια εδώ

  • Kazimierz, το μοντέρνο, δημιουργικό Kazimierz είναι η ιστορική εβραϊκή συνοικία της Κρακοβίας, γεμάτο πλέον με indie γκαλερί, ιδιαίτερα καταστήματα, μπουτίκ με vintage ρούχα και κάθε λογής μπαρ, από μοντέρνα υπόγεια κοκτέιλ μπαρ έως επιμελώς ατημέλητους χώρους.

  • Παλιά πόλη Κρακοβίας, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1978, αυτό το αξιοθέατο υπήρξε ένα ακμάζον εμπορικό κέντρο για περίπου 1.000 χρόνια, στα υπέροχα σοκάκια της θα βρεις και την αναγεννησιακή στοά αγοράς(The Cloth Hall) με αρχιτεκτονική του 13ου αιώνα και πολωνικό μουσείο τέχνης του 19ου αιώνα. Στην ανατολική μεριά της παλιάς πλατείας δεσπόζει και ο ναός Βασιλική της Παναγίας(St. Mary's Basilica) σύμβολο της πόλης.


 
Φαγητό - Εστιατόρια

Στη Πολωνία ένα είναι σίγουρο, θα φας καλά και φθηνά. Στο menu τους θα βρεις πολλές διαφορετικές σούπες και πιάτα με κρέατα και ζυμαρικά. Τα παραδοσιακά πιάτα που θα συναντήσεις στα περισσότερα τοπικά εστιατόρια είναι το ''Bigos'' πολωνικό στιφάδο από ξινολάχανο, κρέας και ποικιλία λαχανικών, ''Pierogi'' γεμιστά ζυμαρικά που περιέχουν κρέας, λαχανικά, τυρί, ''Silesian kluski'' potato dumplings με τρύπα στη μέση. Επίσης θα βρεις και υπέροχα street food όπως το zapienkanki όπου είναι μπαγκέτα ψωμιού με τυριά και σάλτσα & το ''Obwarzanki'' με ψητό τυρί και cranberies!!!

Zapienkanki , street food

Εστιατόρια που ξεχωρίσαμε είναι τα παρακάτω:


 

Διαμονή

Προτείνουμε να κάνετε την διαμονή σας κοντά στην Εβραίική συνοικία όπου είναι από τις πιο όμορφες γειτονιές και θα βρείτε και οικονομικά καταλύματα. Το δικό μας ήταν το David Boutique Hotel και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!!


 

Δραστηριότητες - Εκδρομές

  • Δείτε ένα ρεσιτάλ πιάνου Σοπέν στο όμορφο Μέγαρο Μουσικής Σοπέν στην Κρακοβία και ζήστε τους υπέροχους ήχους του πιο διάσημου Πολωνού συνθέτη, κρατήσεις εδώ


 
  • Εξερευνήστε το Ζακοπάνε και τα βουνά Τάτρα σε μια ημερήσια εκδρομή από την Κρακοβία. Κάντε μια στάση στο Chocholow για γευσιγνωσία τυριού και αλκοόλ, κατευθυνθείτε προς την Gubalówka στο τελεφερίκ και χαλαρώστε σε ένα ιαματικό λουτρό, κρατήσεις εδώ


 
  • Δείτε τα αξιοθέατα της Κρακοβίας από ένα άνετο και κομψό σκάφος. Αυτό το ταξίδι στο ποτάμι είναι ο τέλειος τρόπος για να ανακαλύψετε τα εμβληματικά ορόσημα της πόλης, όπως το Βασιλικό Κάστρο Wawel και τη γέφυρα Dębnicki κρατήσεις εδώ


 


Βαρσοβία



Μια πόλη που καταστράφηκε ολοκληρωτικά κατά την διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου και αναγεννήθηκε από τις στάχτες της. Αν και η παλιά πόλη χρονολογείται λίγες δεκαετίες δεν άργησε η Unesco να την συμπεριλάβει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Πλέων η Βαρσοβία είναι μία σύγχρονη πόλη με εξαιρετικά προσεγμένο κέντρο και υπέροχα μπιστρό και εστιατόρια όπου μπορείς να απολαύσεις την τοπική κουζίνα και βέβαια εθνικό ποτό των Πολωνών την Βότκα.

Επίσης στη Βαρσοβία θα δεις και έντονο το στοιχείο της νυχτερινής διασκέδασης μιας και η νεολαία της πρωτεύουσας ποτέ δεν κοιμάται νωρίς, εμείς ξεχωρίσαμε το Klar Cocktail Bar με τις υπέροχες δημιουργίες του το οποίο θα το βρεις κατά μήκος του βασιλικού δρόμου.


Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης στα παραθέτουμε παρακάτω:


  • Ανάκτορο τεχνών και πολιτισμού: είναι από τα κτίρια που θα σου θυμίσουν σοβιετική ένωση, δώρο του Στάλιν την δεκαετία του 1950 για την φιλία της Ρωσίας με τους Πολωνούς. Είναι το ψηλότερο κτίριο στη χώρα και με είσοδο περίπου 5€ μπορείς να ανέβεις και να θαυμάσεις την πόλη από ψηλά.


  • Παλιά πόλη: αναμφισβήτητα είναι το ομορφότερο κομμάτι της Βαρσοβίας και γύρω της θα βρεις το Βασιλικό κάστρο αλλά και τον κεντρικό καθεδρικό ναό της πόλης. Στο Βασιλικό κάστρο γίνονται πολλές σημαντικές εκθέσεις όπου μπορείς να επισκεφθείς. Για πληροφορίες πάτα εδώ


  • Επιστημονικό κέντρο Κοπέρνικου: Ένας από τους πιο σημαντικούς Πολωνούς επιστήμονες όπου στο χώρο του θα απολαύσεις ένα πλανητάριο και μια εξαιρετική έκθεση. Αν επισκεφθείς την Βαρσοβία με παιδιά να το συμπεριλάβεις στη λίστα!!

  • Łazienki Park : Ένα υπέροχο πάρκο που πρέπει οπωσδήποτε να περπατήσεις και να θαυμάσεις το πανέμορφο Palace on the Island...


  • Wilanow Palace: Το παλάτι Wilanow είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία στην Πολωνία, που αντιπροσωπεύει πώς ήταν η Πολωνία πριν από τον 18ο αιώνα. Το παλάτι χτίστηκε ως σπίτι του βασιλιά Ιωάννη Γ' Σομπιέσκι. Ήταν από τα λίγα κτίρια που διασώθηκαν από την καταστροφή του πολέμου και φιλοξενεί την καλλιτεχνική και βασιλική κληρονομιά της χώρας.

  • Hala Koszyki: πρόκειται για έναν υπέροχο χώρο όπου φιλοξενεί δεκάδες street food μαγαζιά και σημείο συνάντησης πολλών ντόπιων!!


Φαγητά - Εστιατόρια

Σε όλη την πόλη θα βρεις εξαιρετικά εστιατόρια σε πολύ καλές τιμές να απολαύσεις είτε την τοπική κουζίνα αλλά και διεθνείς γεύσεις. Αυτά που ξεχωρίσαμε μέσα στη παλιά πόλη ήταν το γραφικό Gospoda Kwiaty Polskie - restauracja , U Fukiera και Bazyliszek Restaurant . Αν θες να μάθεις για τα τοπικά πιάτα και street food πάτα εδώ



 

Εκδρομές - Ξεναγήσεις
  • Αν σκέφτεσαι να επισκεφθείς Βαρσοβία και θέλεις να επισκεφθείς το Άουσβιτς μουσείο τότε μπορείς να κλείσεις την παρακάτω μονοήμερη εκδρομή από την πρωτεύουσα , πάτα εδώ


  • Η Πολωνία φημίζεται για την βότκα της και πατώντας εδώ μπορείς να κάνεις γευσιγνωσία στο μουσείο βότκας της πόλης με δοκιμή

Για περισσότερα post από Ευρωπαϊκούς προορισμούς πάτα ΕΔΩ


Μην ξεχνάς να κάνεις εγγραφή στο blog μας ώστε να ενημερώνεσαι για κάθε post αλλά και για διαγωνισμούς και εκδρομές ... click here





7.306 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page